הצורך בביטוח סיעודי
סיעוד הוא מצב בריאותי בו אדם נזקק לסיוע צמוד בכדי לבצע פעולות יומיומיות כגון התניידות, לבישת בגדים, רחצה, אכילה וכיו"ב או ליקוי מנטלי כמו דמנציה שמצריך השגחה צמודה.
העסקת אדם שיטפל בחולה הסיעודי כרוכה מטבע הדברים בהוצאה משמעותית שעשויה להימשך לפרק זמן ארוך.
ביטוח סיעודי נועד לסייע במימון ההוצאה הכבדה הזו.
פוליסות הסיעוד שנמכרות כיום על ידי קופות החולים מבטיחות לאדם שהוכר כסיעודי קצבה חודשית של 5,000 ₪ (אם הוא מטופל בבית) למשך 5 שנים לכל היותר.
בעייתיות מובנית בביטוח הסיעודי
ענף הביטוח מושתת על חוק המספרים הגדולים. היכולת של מבטח לקחת על עצמו את הסיכון מהמבוטחים מתבססת על כך שהוא מבטח מספר גדול של לקוחות והוא מצפה שהנזק שהוא יספוג יתאים בקירוב לסטטיסטיקה של אותו תחום.
המבטח כמובן מתמחר את הביטוח כך שאם הנזק של המבוטחים יהיה בהתאם לצפי, יישאר לו רווח לאחר תשלום התביעות (ולאחר תשלום עמלות לסוכנים).
למבוטחים הגיוני לחתום על הסכם הביטוח, למרות שהם משלמים יותר מאשר תוחלת הנזק (מכפלת גובה הנזק בסיכוי להתממשותו), מכיוון שבדרך זו הם מכסים סיכון שאם הוא יתממש, הוא יוכל לערער את מצבם הכלכלי. הגיוני בעיניהם לשלם סכום שהם יכולים לעמוד בו למרות שהוא מגלם הפסד סטטיסטי (הרווח של המבטח), ובלבד שיהיו מוגנים מפני אירוע שאינם יכולים להתמודד אתו כלכלית.
מה יהיה במצב בו למבטח אין שום סטטיסטיקות שיכולות לאפשר לו לתמחר את הסיכון?!
במצב כזה הוא יצטרך לקחת מרווח ביטחון גדול בתימחור הביטוח או שהוא יחליט להימנע מלקיחת הסיכון הזה.
ומה יקרה במצב בו ההסתברות לקרות האירוע גבוהה מאוד?!
התשלום של המבוטחים יהיה כבר באותו סדר גודל של הנזק ממנו הם רוצים הגנה. במצב כזה ביטוח כבר לא יועיל להם ולא יהיה הגיוני מבחינתם לעשות אותו.
המאפיינים של הביטוח הסיעודי מתארים במידה מסוימת את הסיטואציות הללו –
הביטוח נעשה לעשרות רבות של שנים במהלכן צפויים שינויים רבים בתחום הבריאות שישפיעו הן על הסיכוי שהמבוטח יהפוך לסיעודי והן תוחלת חייהם של אלו שיהפכו לסיעודיים. במצב כזה חברות הביטוח מתקשות לתמחר את הפוליסה. ניקח בחשבון שבמהלך עשרות שנים הרגולטור עשוי לשנות את הכללים ונבין את הערפל הסמיך בו נתונות חברות הביטוח בנוגע לתחום הסיעוד ואת הסיבה שהן הפסיקו לשווק פוליסות סיעוד פרטיות ב2019.
גם מצד המבוטחים הביטוח הזה בעייתי. הסיכוי להפוך לסיעודי בגילאים המבוגרים גבוה מאוד. כרבע מהגברים וכשליש מהנשים יהפכו לסיעודיים בין גיל 80 ל90! אם מחיר הפוליסה בגילאים הללו יבטא את רמת הסיכון, גברים יצטרכו בעשור הזה לשלם במצטבר מעל 100,000 ₪ ונשים (להן סיכוי גבוה יותר להפוך לסיעודיות וגם לשרוד תקופה ארוכה יותר במצב זה)מעל 150,000 ₪. אם נזכור שהמקסימום שהפוליסה תשלם הוא 300,000 ₪, נבין שבתמחור כזה רכישת הפוליסה איננה הגיונית במיוחד.
סבסוד צולב
הדרך של פוליסות הסיעוד להתמודד עם הבעיה הזו היתה באמצעות סבסוד צולב – צעירים שילמו הרבה יותר מתוחלת הסיכון אותה כיסו וזקנים שילמו הרבה פחות.
אם מבוטחים מתחת לגיל 50 היו צריכים לשלם רק את הסיכון הסטטיסטי שלהם, הפרמיה היתה שקלים בודדים בכל חודש. ניקח למשל גבר בן 47 – הסיכוי שלו להפוך לסיעודי באותה שנה הוא 0.039%. אם הוא בכל זאת הפך לסיעודי, 41% שהוא בכל מקרה לא ישרוד אפילו שנה (כך שלא יהיה צורך לשלם למטפל אפילו שנה אחת). אם ניקח בחשבון את ההסתברות לשרוד 5 שנים ונתמחר את הפוליסה שלו בהתאם הוא יצטרך לשלם בערך 5 ₪ בחודש. קופת חולים תגבה ממנו בגיל הזה כ120 ₪ בחודש. מאידך גבר בן 80 היה אמור לשלם יותר מ1,000 ₪ בחודש. בפועל העלות עבורו היא בערך שליש.
הנכונות של צעירים לסבסד את הזקנים בנויה על ההנחה שלהם שכשהם יזדקנו יהיו צעירים שיסבסדו אותם. אבל מה יקרה אם הם יבינו שזה לא יקרה?! שהביטוחים הללו גרעוניים והולכים לקרוס או לחלופין שהם יבינו שחברות הביטוח נסוגות מהענף הזה והפוליסה תתבטל?!
גירעון שוטף
בשנים האחרונות חל זינוק חד במספר הקשישים שמוגדרים סיעודיים. הקלות רגולטריות, עליה במודעות הציבורית למימוש זכויות וגורמים נוספים הובילו לכך שאחוז הסיעודיים מבין הקשישים עלה. המצב הוביל לגירעון חריף בביטוחים של קופות החולים וכמעט הוביל לקריסתה של פוליסת הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית. אנשים ששילמו במשך עשרות שנים על ביטוח סיעודי וסבסדו אנשים אחרים, היו עשויים למצוא את עצמם ללא כיסוי דווקא כשהגיעו לגיל בו הם נמצאים בסיכון.
ניסיונות הצלה
בכדי למנוע את הקריסה, בסוף 2023 הופחתו התשלומים שמקבלים הסיעודיים מ6,200 ₪ ל5,000 ₪ ובמקביל הועלו התעריפים.
אבל זה לא הספיק בכדי לאזן את התזרים של הפוליסה ולקראת סוף 2024 הודיעה חברת הביטוח הראל (המתפעלת את הפוליסה של קופ"ח כללית) על אי חידוש של הסכם התפעול.
מה שהיה עלול לקרות זה שהפוליסה היתה נכנסת למצב חיסול.
במצב כזה לא היה ניתן לצרף אנשים חדשים והזכויות היו מקוצצות/התעריפים היו מתייקרים (בדומה למה שנעשה בסוף 2023) כך שהפוליסה תהיה מאוזנת. הצפי היה שייווצר כדור שלג של קיצוצי זכויות/העלאות תעריפים שהיו מובילים לנטישת המסבסדים – המבוטחים הצעירים.
גם לחברת הביטוח הסיטואציה הזו היתה גרועה - היא היתה נשארת לכודה עם תפעול הפוליסה עד שאחרון המבוטחים היה נפטר/מבטל אותה. זה היה עשוי להימשך עשרות שנים (יש אנשים שלא עוקבים אחרי פירוט האשראי שלהם...) והיה מוביל לפגיעה בתדמית של חברת הביטוח שהיא בסך הכל הגורם המתפעל.
בכדי למנוע את המצב הזה שלא היה רצוי לא למבוטחים, לא לחברת הביטוח ולא לקופ"ח כללית (הצפי היה שתהיה נטישה לטובת קופות צעירות יותר שהפוליסה שלהן (עדיין) במצב טוב יותר) משרד האוצר הציע פתרון זמני.
הפתרון היה לאפשר לתת לחברת הביטוח 'סוכריה' – שינוי התקנות כך שחברת הביטוח תוכל לבטל לחלוטין ובאופן חד צדדי את הפוליסה. בביטול כזה המבוטחים 'מתעוררים' בבוקר כשאין להם שום כיסוי. בבת אחת. בתמורה ל'סוכריה' הזו, חברת הביטוח האריכה את ההסכם עם קופ"ח כללית לשנתיים. התקווה של משרד הבריאות והאוצר היתה שבתוך שנתיים יימצא פתרון חלופי.
בנוסף, בכדי לצמצם את הגירעון של הפוליסה הוקשחו התנאים לזכאות לקבלת קיצבה -
מכיוון שבעיות היסוד (הגירעון, הקושי לתמחר את הסיכונים עשרות שנים קדימה והתלות בסבסוד של הזקנים על ידי הצעירים) לא נפתרו, ובהתחשב ברצונה הברור של הראל לצאת מתחום הסיעוד גורמי המקצוע מעריכים שהפוליסה אכן תתבטל בעוד שנתיים.
פתרון בר קיימא לבעיית הסיעוד
ישנם שני מודלים פעילים שיכולים להוות בסיס לפתרון – מודל ביטוח הבריאות הממלכתי ומודל הפנסיה.
במודל ביטוח הבריאות הממלכתי המדינה מטילה על האזרחים מס בריאות ומעניקה להם בתמורה סל בריאות 'בחינם'. במודל הזה כולם מחויבים לשלם סכום שנקבע בהתאם להכנסתם והם מקבלים סל אחיד. תקציב המדינה נושא בסיכון שגביית המס לא תכסה את עלות שירותי הבריאות. אם ייבחר מודל כזה יוטל מס סיעוד. צעירים לא יוכלו לבחור שלא לשלם. המדינה תבטיח קצבת סיעוד אחידה.
המודל השני הוא מודל הפנסיה. במודל זה המדינה מכריחה אנשים לחסוך לטובת תקופת הזקנה. בהגעה לגיל פרישה כל חוסך מקבל בהתאם למה שהוא חסך. באותו אופן ניתן לחקוק חוק של חיסכון חובה לטובת סיעוד.
גם המודלים הללו לא חפים מחסרונות ובהתחשב במורכבות של כל פתרון חלופי ובמצב הפוליטי-ביטחוני-כלכלי הנוכחי, קשה לראות איך הממשלה מקימה מערך חלופי עד שפתרון הביניים יפוג.
בהתבסס על ההערכה שההסדר הקיים יתבטל בינואר 2027 ושאם יהיה מודל ביטוח חלופי הוא יהיה שונה לחלוטין, הגיוני עבור אנשים צעירים שלא לעשות את הביטוח, בייחוד אם יש להם כרית ביטחון פיננסית.
עדכון מה14/1/2025
משרד הבריאות הודיע לקופות החולים שהחל מה1/7/25 נאסר עליהן לצרף מבוטחים חדשים לביטוח הסיעודי והחל מה1/1/2026 הן נדרשות להפסיק לתפעל את הביטוח למעט המשך תשלום למי שכבר הוכר כסיעודי.
הצעד הזה נועד לאלץ את משרד האוצר למצוא חלופות. משמעות ההחלטה של משרד הבריאות היא חיסול של פוליסת הביטוח הסיעודי של קופות החולים.