עצמאים רבים נוטים לדחות את הטיפול ואת התחלת ההפקדות לפנסיה. אפשר להבין אותם. חוץ מזה שזה נושא סבוך עם אפשרויות בחירה מרובות, יש קושי מנטלי טבעי לוותר שזמין לנו כעת לטובת הטווח המאוד רחוק.
ייתכן שאם אותם עצמאים היו מבינים עד כמה קריטי להתחיל מוקדם, זה היה מקל עליהם את ה'התמודדות'.
התרשים הבא הוא מהממם לדעתי, וכל עצמאי חייב להפנים את המשמעות שלו.
ערכתי סימולציה עבור עצמאי בן 25. הנחתי שהוא יגדיל בכל שנה את ההפקדות ב3% ואז בדקתי איזה חלק מתוך הפנסיה העתידית שלו הופקד באיזה תקופה
התוצאה מטלטלת!
28% מתוך הפנסיה העתידית שלו מגיעה מכסף שהופקד עד גיל 30!
49% מהפנסיה זה מכסף שהופקד עד גיל 35! במילים אחרות, אם הוא היה מתחיל עם הפקדה חודשית של 1,000 ש"ח ומגדיל ב3% בכל שנה, אחרי 10 שנים ההפקדה היתה עולה ל1,344 ש"ח.
אם הוא ידחה את התחלת ההפקדות לגיל 35, הוא יצטרך להתחיל עם הפקדה של 2,635 ש"ח בכדי להגיע לאותה הפנסיה.
אם הוא יחכה לגיל 40 ההפקדה תצטרך להיות 4,451 ש"ח בחודש במקום 1,550 ש"ח .
על הגרעון בפנסיה העתידית אולי אפשר לפצות באמצעות הגדלת ההפקדה, אבל על החזרי המיסים שהתבזבזו במהלך השנים אין דרך לפצות! מעבר לכך, הגדלת ההפקדות מעבר לרף מסוים כבר לא מזכה בהטבות מס.
שיקול נוסף לטובת התחלה מוקדמת הוא הפן הביטוחי - הפנסיה כוללת בתוכה ביטוח חיים (שארים) ונכות. אם יקרה מקרה ביטוח לעצמאי שלא הפקיד הוא (נכות) או שאריו (מקרה חיים) יהיו בבעיה כלכלית קשה.
נזכור גם שבהצטרפות לפנסיה יש תקופת אכשרה של 5 שנים בה החוסך לא יכול לתבוע על מקרה שנובע מבעיה רפואית שאובחנה לפני ההצטרפות. עם הגיל התיק הרפואי בדרך כלל נהיה 'עבה' יותר כך שדחייה של התחלת ההפקדות היא סיכון גם מההיבט הזה.
אם אתם רוצים לצאת לדרך עם ההפקדות ומבינים שרק ייעוץ אובייקטיבי יוביל אתכם להחלטות הנכונות בתחום הפנסיה, פנו אלינו.