ומה יקרה אם החברה תפשוט רגל?!
לא אחת אני נשאל על ידי לקוחות מה יקרה אם החברה עליה אני ממליץ שתנהל את כספם תפשוט רגל. האמת היא שהתשובה לשאלה פשוטה מאוד – כל קרנות הפנסיה, ההשתלמות, קופות הגמל וכיו"ב מנוהלות בנאמנות.
ניהול בנאמנות משמעותו היא שהנכסים המנוהלים אינם חלק ממאזן החברה המנהלת.
יש לה את הסמכות לבחור היכן הכספים יושקעו אבל הם לא שייכים לה ולא נמצאים אצלה. ניירות הערך רשומים על שם הקופה שבעצם שייכת לעמיתים וגם המזומנים נמצאים בחשבון נאמנות. הם לא מהווים חלק ממאזן החברה כך שגם במקרה (הנדיר) בו החברה המנהלת תיקלע לפשיטת רגל, לנושים של החברה לא תהיה זכות וגישה לנכסים של הלקוחות.
הדבר היחיד שהנושים יוכלו לעשות זה למכור לחברה אחרת את הזכות לנהל את הנכסים הללו. הניהול הרי מניב כסף (דמי ניהול) כך שהזכות לנהל את הנכסים היא הנכס של החברה המנהלת.
הליך כזה, אם יקרה, ידרוש אישור של רשות שוק ההון ובכל מקרה במידה והלקוחות לא יהיו מרוצים, הם יוכלו לנייד את כספם לחברה אחרת.
הליך דומה מתקיים כעת בסלייס. הזכות לנהל חלק מהכספים שהיא ניהלה נמכרת להפניקס. סלייס אמנם לא פשטה רגל, אבל היא אולצה על ידי משרד האוצר למכור את הזכות לנהל חלק מהקופות שלה בכדי שניתן יהיה להשתמש בתמורה על מנת לפצות לקוחות שנפגעו מהמעילה בכספים שהתגלתה אצלה.
אגב, מהפרסומים עולה שהאשמים במעילה הם סוכני הביטוח שהשתמשו בה כפלטפורמה להונאת הלקוחות ולהנהלת החברה שלא היתה שותפה ישירה במעילה, יש אשמה פחותה.